یک موضوع بسیار مهم برای مهندسان شبکه های توزیع و انتقال برق، موضوع قطعی های شبکه برق بر اثر خطاهای اتصال کوتاهی است که در برخورد با پرندگان ایجاد میشود. در فایل نشستن پرندگان روی سیم برق 3 فایل pdf به زبان انگلیسی هست:
خوب حالا کمی درباره موضوع نشستن پرندگان روی سیم برق بخوانیم:
دو راه ساده هست که منجر به برقگرفتگی پرندگان میشود:
نخست این که اگر بخشی از بدن پرنده مانند یک بال با یک سیم و بخش دیگری از بدن یا بال دیگر با سیم مجاور تماس برقرار کند، در این صورت پرنده دچار برقگرفتگی خواهد شد. این شرایط اغلب برای پرندگان درشت جثه اتفاق میافتد و میتواند ناشی از تصادمهای آنها یا لغزشهای ناگهانیشان در زمان فرود آمدن باشد. علت این اتفاق هم ساده است: سیمها اغلب پتانسیلهای الکتریکی مختلف دارند بنابراین اگر پرنده دو سیم را همزمان لمس کند، آن گاه الکتریسیته از طریق آن پرنده جریان پیدا خواهد کرد.
روش دوم هم این است که پرنده به شکلی بتواند انرژی الکتریکی را به زمین منتقل کند. اما چطور؟ همان طور که میدانید، زمین پتانسیل الکتریکی متفاوتی با کابلهای برق دارد بنابراین الکتریسیته میتواند از طریق دکل به زمین منتقل شود اگر پرنده رابط آن دکل و سیم برق و زمین باشد.
پرندگان در معرض خطر
پرندگانی مانند پلیکانها، حواصیلها، فلامینگوها، اردکها، مرغابیها، غازها، انواع و اقسام پرندگان شکاری مانند پیغوها، کورکورها، سنقرها، شاهینها، سارگپهها، عقابها، جغدها و … در برابر برقگرفتگی آسیبپذیر هستند. تحقیقات نشان میدهد که پرندگان در صورت برقگرفتگی و تصادمهای مرگبار با دکلهای برق یا به شدت زخمی میشوند و یا این که جان خودشان را از دست میدهند.
در حقیقت پرندگان همان طور که برای اندکی استراحت و درنگ جذب درختان خشک و مرتفع میشوند، دکلهای بلند برق را هم انتخاب میکنند. دکلها اغلب چشمانداز خوبی دارند بنابراین گاه حتی پرندگان در روی آنها لانه هم میسازند. بررسیها نشان داده که دکلهای هوایی برق در اصل برای بسیاری از پرندگان دکلهای مرگ هستند.
متاسفانه در کشورهایی که کاربرد دکلهای هوایی برق با ولتاژ متوسط زیاد است، همه ساله نیز تعداد کثیری از پرندگان تلف میشوند که البته در این میان گاه گونههای در معرض خطر انقراض و یا به شدت آسیبپذیر هم دیده میشوند.
امید میرود که پرندگان بتوانند خودشان را به نوعی با این شرایط تطبیق دهند اما مساله این جاست که گاهی این اتفاقات وضعیت را حتی برای انسانها نیز سخت و دشوار میکنند. خاموشیهای چند ساعته ناشی از قطع سیمهای برق اغلب نتیجه چنین برخوردها و تصادمهای مرگباری است. بنابراین در خیلی از کشورها جدای از مساله حفاظت از پرندگان، به سایر بحرانهای ناشی از این قبیل مسایل نیز توجه میشود.
به سختی میتوان تعداد افراد پرندگان گونههای مختلفی را که در اثر این اتفاقات از بین میروند، تخمین زد. بدیهی است که پایش هم اغلب ممکن نیست چرا که پرندگان شکاری یا درشتجثه اغلب قلمروی وسیعی دارند. در آمریکا استفاده از ردیابها نشان داد که این میزان تلفات به حدی است که میتواند نگرانکننده توصیف شود.
در کشور آلمان نیز در این زمینه تحقیقاتی صورت گرفته که نتیجه آنها عجیب است. گروهی از محققان آلمانی تنها در زیر یک دکل برق واقع در بخش جنوبی این کشور لاشه نزدیک به ۲۸ پرنده را آن هم تنها در یک سال پیدا کردند که از این تعداد ۴ مورد شاه بوف و ۳ مورد کورکور بودند.
در سال ۲۰۰۰ میلادی تحقیقی مشابه در کشور قزاقستان انجام شد. در این تحقیق یک محدوده با طول ۱۱ کیلومتر مورد پایش قرار گرفت و در طول این مسیر حدود ۲۰۰ فرد دلیجه، ۴۸ فرد عقاب استپی، ۲ فرد عقاب شاهی، ۱ فرد عقاب دم سفید و یک مورد کرکس سیاه شناسایی شد.
در کشورهایی که دکلهای برق با ولتاژ متوسط هوایی کاربرد دارد، آمار تلفات پرندگان هم بالطبع زیاد است بنابراین استفاده از عایقهای خیلی کوتاه بر روی این دکلها به هیچوجه توصیه نمیشود. از آن جایی که دکلهای برق، ساختارهای زیستگاهی را هم تحت تاثیر قرار میدهند، بنابراین کارشناسان دستاندرکار امر حفاظت باید اولویتهای حفاظتی را در این مناطق به دقت تعریف کنند.
در برخی از کشورها استفاده از پوششهای حفاظتی دکلهای برق یک قانون است. از آن جایی که احتمال خطر دکلهای برق با ولتاژ متوسط از سایرین بیشتر است بنابراین اکثر راهکارها هم برای آنها ارائه شده است. یکسری کابلهای هادی خاص است که در سطح مشخصی از آنها نصب میشود و این کابلها میتواند احتمال خطر برخورد یا تصادم ناگهانی را تا حدودی کاهش دهد.
در مسیرهایی که احتمال مهاجرت پرندگان زیاد است یا جزو کریدورهای پروازی پرندگان هستند و یا به مناطق حفاظت شده نزدیک هستند، نباید از عایقهای عمودی استفاده کرد چون بررسیها نشان داده که این نوع از عایقها درست برخلاف عایقهای افقی میتوانند خطرناک باشند.
ثابت شده که در مناطق مرطوب که دکلها اغلب از جنس چوبی هستند، نباید به هیچوجه از عایقهای عمودی استفاده کرد چون ضریب خطر بالایی دارند. یکسری از کلاهکهای عایق از جنس پلاستیک هستند که در محل اتصالات به کار میروند. این نوع کلاهکها نیز نقش به سزایی در کاهش خطراتی از این دست دارند.
یکی از مناسبترین اشکال پلها، آنهایی هستند که عایقهای معلق دارند چون در هر صورت پرنده نمیتواند با آنها تماسی برقرار کند. یکی راهکار دیگر، استفاده از زنجیرههای عایق با طول دستکم ۶۰ سانتیمتر است اما به هر صورت لولههای مغزی عایق یا کلاهکها همیشه میتوانند ایمنی را افزایش دهند.
در مجموع مهمترین نکته این است که کارشناسان برق و حفاظت از حیاتوحش در این قبیل موارد با یکدیگر تعامل داشته باشند چرا که عدم شناخت از اولویتها و ظرایف کار میتواند هم به لحاظ اقتصادی و هم از نظر زیست محیطی فاجعهبار باشد. بدیهی است که حفاظت از حیات وحش دامنه و ابعادی گسترده دارد که شناخت آن میتواند در چنین مواردی کمککننده باشد.
موفق باشید و پایدار
همواره به یاد داشته باشید مجموعه مهندسین وب سایت کاربلدها در هر زمان در کنار شما هستند. اگر سوال یا مشکلی داشتید برای ما پیغام بفرستید تا با شما تماس بگیریم.
چنانچه نیاز به آموزش و یا انجام محاسبات یا اجرای پروژه داشته باشید می توانید از خدمات مجموعه ما با کمترین هزینه و بالاترین کیفیت برخوردار شوید.
ما از صمیم قلب معتقدیم که “به عمل کار برآید به سخنرانی نیست!” ما را در عمل محک بزنید.
به امید دیدار.
karbaladha@gmail.com
همچنین شما می توانید محصولات کاربردی زیر را نیز بررسی کنید:
توجه: برای دریافت آموزش های تصویری رایگان و تخصصی برق که توسط مجموعه کاربلدها تهیه می شوند حتما اینستاگرام و تلگرام و آپارات کاربلدها را دنبال کنید. این آموزشها بسیار مفید و باارزش هستند. موفق باشید.
لینک اینستاگرام کاربلدها:
لینک تلگرام کاربلدها:
لینک آپارات کاربلدها:
ممکن است آموزش های زیر برایتان کاربردی باشند. حتما بازدید فرمایید:
فایل پیوست شامل نقشه تک خطی تابلو برق ترانس هوایی 20 کیلوولت است. در این نقشه تجهیزات یک انشعاب از […]
گزارش جامع روش اتصال نیروگاه به شبکه برق سراسری این گزارش خطوط انتقال برق بسیار جامع و کاربردی عبارت است […]
دوستان عزیز این دومین جزوه عالی از مجموعه جزوات اختصاصی کاربلدها است که به جرات مدعی هستیم نایاب هستند. این جزوه ‘طراحی و […]
برای هر مهندس برق لازم است تا مجموعه کدهای حفاظتی رله ها را همواره همراه خود داشته باشد. رله های […]
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.